Wat is bemiddeling?

Bemiddeling is een vorm van conflicthantering waarbij je in onderling overleg, met de hulp van een neutrale externe derde (de bemiddelaar) in een open communicatie een oplossing voor je conflict zoekt. In een bemiddelingstraject zijn er geen winnaars en verliezers. De beste oplossing voor alle partijen wordt altijd voor ogen gehouden.

Bemiddeling is vaak goedkoper en sneller dan een gerechtelijke procedure. Kosten worden door de partijen elk voor de helft betaald. Een bemiddelingsovereenkomst is duurzaam. In bemiddeling streven de partijen naar een win-winoplossing op lange termijn, die de communicatie herstelt.

Bemiddeling wordt sinds 2005 ook juridisch omkaderd. Dat betekent dat een bemiddelingsovereenkomst, die samen met een erkend bemiddelaar opgesteld werden, door de rechtbank bekrachtigd kunnen worden. Daarvoor heb je dus geen notaris of advocaat meer nodig.

Een erkend bemiddelaar werkt volgens 4 basisprincipes.

  1. Meerzijdige partijdigheid. De bemiddelaar kiest geen kant maar luistert actief naar alle bekommernissen van alle partijen, met respect voor iedereen. Hij zorgt dat iedereen gelijkwaardig aan bod komt en dat het akkoord evenwichtig en duurzaam is.

  2. Vrijwilligheid. Bemiddeling gebeurt steeds op vrijwillige basis. Alle partijen moeten bereid zijn om met elkaar te praten. Vrijwilligheid houdt ook in dat elke partij de vrijheid behoudt om op elk moment het proces te pauzeren of te stoppen.

  3. Informatieplicht. De bemiddelaar is verplicht om alle noodzakelijke, juridische informatie aan beide partijen te verschaffen. Alle partijen zijn bereid om alle documenten te voorzien om een goed overeenkomst op te stellen. Indien nodig geven specialisten (boekhouder, notaris ed.) extra info. Alle documenten en de gesprekken in bemiddeling zijn strikt vertrouwelijk en mogen niet in een gerechtelijke procedure gebruikt worden.

  4. Autonomie. De bemiddelaar legt niets op, zijn eigen mening is van geen tel. De bemiddelaar luistert, structureert en … De kracht van bemiddeling is dat je als partij de touwtjes zelf in handen houdt en dat wat je lief is, niet afhangt van een externe zoals een rechter.
 

Op zoek naar bemiddeling?